måndag 9 november 2009

Warren Buffet: "Kortsiktighet knäcker kapitalismen"

Saxat från DI. Kortsiktigheten hotar förtroendet för den amerikanska kapitalismen, dundrar superinvesteraren Warren Buffett. Tillsammans med 27 andra tunga amerikanska företagskändisar går han till attack mot kvartalskapitalismen. I ett öppet brev riktar Buffett med flera giftig kritik mot det kortsiktiga agerandet hos ”styrelser, företagsledningar, aktieägare och myndigheter”.

Kortsiktigheten har varit på bekostnad av ”önskvärd långsiktig tillväxt och uthålliga vinster”, skriver de. Avsändare är Aspen Institute, som förutom Buffett innefattar bland andra tidigare IBM-bossen Lou Gerstner och fondbolaget Vanguards grundare John Bogle. Benägenheten att prioritera vinst nästa kvartal i stället för att ta tuffa långsiktiga beslut har satt hela USA:s näringsliv på spel, enligt brevskrivarna. ”Vi anser att kortsiktiga mål har urholkat förtroendet för att de amerikanska företagen kan fortsätta vara grunden för det fria företagandet vilket i sin tur varit grunden för hela vår ekonomi”. Warren Buffett själv är känd för att ha byggt upp sin legendariska förmögenhet med omtalat långsiktiga investeringar. Han var också en tidig kritiker av marknaden för den bolånekopplade värdepappershandel som sedermera utlöste finanskrisen. Buffett kallade bolånepappren för finansvärldens massförstörelsevapen. ///

Exakt. Kunde inte sagt det bättre själv. Kortsiktigheten och girigheten har förstört hur mycket som helst. Jag tror på kapitalismen, men när det är kortsiktigt blir det för egoistiskt och då riskerar vi det enda system som har fungerat under flera hundra år (vilket är det enda i sitt slag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar