torsdag 10 december 2009

Sir John Templeton 1912-2008

Sir John Templeton blev 95 år och var en framgångsrik värdeinvesterare under 70 år. Hans fond Templeton Growth har haft en avkastning på 15 % per år i genomsnitt. Man kan tycka att det inte är så otroligt bra, men att han gjorde det i 50 år är imponerande.

En av hans lärdomar är att köpa det som ingen annan vill ha och att minska risken genom diversifiering. Hans strategi var att köpa det mest undervärderade företaget i varje bransch. Han undvek populära investeringar och letade efter de förbisedda och missförstådda aktierna. Han har sagt att man hittar de bästa fynden bland de företag som är ignorerade. Helst ska ingen analytiker följa bolaget man köper. Det sunda förnuftet säger ju att aktiens pris är som lägst när inga analytiker eller investerare är intresserad av aktien. Om mängder av analytiker ger köpråd om en viss aktie så har den redan blivit för dyr. En mycket viktig beståndsdel i hans strategi är att vara mycket diversifierad. Om man är diversifierad kan man göra misstag men ändå inte skadas för hårt. Han hade också en tanke om att bara behålla aktierna i fyra år.

När man ska hitta rätt länder att investera i hade han tre regler han följde. För det första ska man leta bland länder med hög tillväxt. För det andra ska man prioritera länder som har en trend mot ökad ekonomisk frihet och öppenhet, privatiseringar och svaga fackföreningar. För det tredje ska man undvika länder med hög grad av socialism eller inflation. När det gäller att hitta bra företag har han 6 regler. 1. Jämför p/e talet med andra företag i samma bransch. 2. Jämför rörelsemarginalen. 3. Jämför substansvärdet. 4. Bolaget ska ha en bra tillväxttakt av nettovinsten. 5. Undvik företag som tappar vinstutveckling två år i rad. 6. Undvik företag med en ej uthållig vinstutveckling.

Templeton sade något mycket intressant angående när man ska investera; man ska investera när man har pengar. Det är tiden i sig, och inte tidpunkten som är det viktiga i framgångsrik investering! Detta tycker jag är råd som tar bort stressen man lätt får när man vill pricka bottnar och toppar. Hans råd är att undvika det som flocken köper och att leta bland företag som alla andra ignorerar eller förbiser. Att köpa när det är som värst (”blood on the streets”) och alla andra säljer och sälja när alla andra är optimistiska och köper ger de stora vinsterna. Men det kräver stor självdisciplin. Templeton säger att det enda sättet att fynda idag (det var lättare på 1960-talet) är att leta efter det som alla andra säljer. Och man ska aldrig aldrig låna pengar för att köpa aktier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar