tisdag 29 december 2009

How Buffet does it, 5-8

James Pardoes bok ”How Buffet does it” inspirerar mig inför 2010 då målet är att nå den halva miljonen. Här skriver jag om råd nummer 5-8 och några egna tankar.

5. Köp företag, inte aktier

Enligt Buffet är det mycket viktigt att komma ihåg att man köper en del av ett företag, aktien är inget i sig själv. Alltså, när man tänker på sin aktieportfölj borde man inte tänka på siffror och diagram på datorn utan istället på företagen i verkligheten. Man ska se sig själv som en företagsanalytiker och inte en spelare på aktiemarknaden.

Buffet menar att i förlängningen kan bra företag inte undvika att gå bra, och då kommer aktievärdet därefter. Därför ska man se på resultaten under lång tid. Under dot.com-bubblan var det många som glömde bort att titta på företaget och hur det tjänade pengar. Istället köptes aktier baserat på aktierna i sig och inte på företagen bakom. Det fanns många aktier som kostade $80 men som idag är värdelösa. Hade man istället väntat för att se hur företagen tjänade pengarna skulle det inte ha blivit en bubbla.

Buffet inser att all investering självklart innebär viss risk och osäkerhet men han vill eliminera så mycket risk som möjligt. Därför skyr han företag som han inte förstår. Han köper istället säkra, konservativa, oglamorösa och ”tråkiga” företag som har en förutsägbar förmåga att tjäna pengar. Vidare vill han undvika alla företag som har stora förändringar framför sig eftersom det gör investeringen osäker. Han vill ha företag som har sett likadana ut i många år och kommer se likadana ut många år framöver.

Det är så Buffet vill ha det; inga förändringar. En fördel med denna strategi är att företagen har haft lång tid att effektivisera sin verksamhet. Den andra fördelen är att om det inte kommer några förändringar så kommer man inte göra några stora misstag. Han vill ha säkra pengar månad till månad. Därför frågar han sig om produkten är ”uthållig”, att den kommer vara densamma om ett decennium. Om man inte förstår hur företaget kommer att tjäna pengar om tio år så håll dig undan. Då hoppas du istället för tänker, menar han, spekulerar istället för investerar.

Jag håller med om att man ska se på företaget i sig, och inte aktien som något med eget liv. Däremot känns det lite bakåtsträvande att helt och hållet undvika företag som står inför förändringar. Syftet med aktiebolag är ju att ägarna ska tjäna pengar, men det är också ett sätt för företagen att få in riskkapital för just förändringar. Utan aktiebolagsformen hade det skett mycket få förändringar i produkturval etc. och vi hade varit kvar i historien.

6. Leta efter företag som har ”vallgrav och mur” runt sig.

Han använder metaforen av en borg eller fästning med vallgrav och murar när han pratar om företag som har en dominerande och priviligierad position på marknaden som i det närmaste garanterar företagets framgång. (Det är detta som han kallar för ”franchises”. Han menar inte franchise som i betydelsen McDonald’s eller 7Eleven.) Dessa ”franchise”-företag har tjänster eller produkter som är önskade och behövda, inte är kapitalintensiva, inte har någon egentlig konkurrent eftersom de har en så dominerande position. Det senaste exemplet på detta från Buffets egna liv är när han köpte 2 miljarder aktier i PetroChina, det största oljeföretaget i Kina.

Nästa del i strategin är att köpa ”fästnings”-företaget när priset är det rätta. Det gäller att beväpna sig med tålamod för att kunna vänta tills priset är så lågt som du har bestämt dig för. Försök inte att gå in och ur marknaden. Undersökningar visar att det leder till förluster. Ett tips där är att man gör en lista på företag man önskar köpa och till vilket pris. Sedan är det att disciplinera sig och vänta som gäller.

Det finns säkert mycket vist i detta och jag tror att både Coca-Cola och Gillette är sådana företag. Men det svåra är att hitta dom och sedan köpa dom till ett bra pris. Det är nog sällan de är på rea, om man säger så.

7. Köp low-tech, inte high-tech

Buffet köper inte fräcka ”new economy” företag . Han köper företag som säljer målarfärg, mattor, godis, läsk och rakhyvlar. De är enkla att förstå och har ett stabilt cash-flow. Han vågar sig inte på fiberoptic, software eller biotech. Han ser tillbaka på tiden när radio och TV kom. De som investerade i dessa företag blev inte rika. Han gör en liknelse med att bjuda en flicka på bal. Ska man bjuda den nya, exotiska och spännande tjejen eller grannflickan? Man bör bjuda grannflickan.

Buffet tycker att ett företag ska ha trettio år bakom sig innan man investerar, tre år räcker inte för att Buffet ska investera i företaget. Han påminner om dot.com-bubblan där hundratals miljarder dollar gick upp i rök och han varnar för exotiska företag som ger en känsla av enkla och snabba cash. Om företagen inte kan tala om exakt hur det ska tjäna pengar, håll dig undan. Det är som haren och sköldpaddan. Det var sköldpaddan som vann till slut fast han var långsammare.

Alltså; håll dig undan från industrier som förändras och köp aktier i ”old economy” företag. Buffet älskar de långtråkiga företagen.

Min kommentar här är ungefär detsamma som ovan. Samhället förändras och företagen har mycket att tjäna på att vara med på tåget. Om alla endast köpte low tech och old economy företag skulle utvecklingen förmodligen gå mycket långsammare eftersom det inte skulle finnas riskkapital. Däremot håller jag naturligtvis med om att man måste titta på företagen, kommer de verkligen att kunna tjäna pengar?

8. Diversifiera inte, köp 5-10 bra företag

Håll dig borta från Noas ark-investeringar; lite av allt. Det är bättre att köpa få företag men mycket i varje. Om man hittar den rätta aktien, varför ska man inte köpa på sig mycket?!? Buffets råd är att köpa 5-10 aktier och behålla dom åtminstone 5-10 år. En annan fördel med portföljstrategin att inte köpa på sig för många företag är att man blir noggrannare i sitt urval och köper inte på impuls och känsla.

Jag tror att detta är ett vist råd. Men om jag går till mig själv så kommer jag nog ha mellan 15 och 20 aktier i min portfölj. Det blir lite roligare då. Plus att jag är nog inte lika duktig och tålmodig som Warren Buffet i att hitta de absoluta toppaktierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar