fredag 18 december 2009

"Så här blev Warren Buffet världens rikaste person" av Per H Börjesson

Jag har precis avslutat den första läsningen av ”Så här blev Warren Buffet världens rikaste person” av Per H Börjesson. Boken är helt klart läsvärd (iallafall för de som nyligen har börjat intressera sig för Warren Buffet) och har ett enkelt och flytande språk. Men de av oss som tidigare har läst böcker eller ett antal artiklar om Warren Buffet har kanske inte så mycket nytt att se fram emot när de tar upp denna bok. Det mesta är redan känt sedan tidigare. Det som stör helhetsbilden är också att Börjesson halvt om halvt smyger in reklam om sitt eget bolag Spiltan. Och det gillar jag inte riktigt, men jag är ändå nöjd med inköpet och att ha läst den. Jag kommer säkert att läsa den igen om ett tag.

Boken är indelad i fem avdelningar. Sektion I handlar allmänt om ränta-på-ränta, om att skaffa rätt förebilder, lite historia om Warren Buffet etc. Sektion II rör exempel på Warren Buffets investeringar och vad man skulle kunna jämföra med i Sverige. I Sektion III skriver Börjesson om hur han tror att Warren Buffet hade investerat i Sverige. Sektion IV har citat från Buffet. Sektion V har frågor och svar om Warren Buffet.

Det som är lite extra intressant i boken är att Börjesson skriver om de bolag på Stockholmsbörsen som han tror att Warren Buffet hade gillat. De företag han nämner i denna del av boken är Investor, Industrivärden, Kinnevik, Latour, Lundbergs, Ratos, Spiltan (Börjesson erkänner att han är partisk eftersom Spiltan är hans egna bolag), Öresund, Traction, Avanza, Nordnet, Clas Ohlson, Fortnox, Handelsbanken, H&M, G&L Beijer, Nibe, Indutrade, Sandvik och Skistar. Här kan vi se att det är framförallt investmentbolagen som Börjesson tror på. Men också relativt enkla bolag med en enkel affärsidé som Avanza, Nordnet, Clas Ohlson, H&M och Skistar.

Andra teman som Börjesson tar upp har vi tidigare läst. T.ex. att Warren Buffet har betonat ränta-på-räntan, ingen belåning, köp och behåll aktier i stabila företag med ärliga människor där man begriper affärsidén. Citat-samlingen är också intressant och humoristisk. Många har man hört tidigare, men några är nya och alla förtjänar att repeteras som t.ex:

Alla kan bli rika på aktier, bara man inte har bråttom.

Omge dig med personer som är duktigare än du själv är.

Man behöver bara göra några få saker rätt i livet bara man inte gör för många saker helt fel.

Jag vill äga företag som är så bra att t.o.m. en dumbom kan tjäna pengar.

För min egen del existerar inte aktiemarknaden. Den är endast en referens för att kunna se om någon erbjuder sig att göra något dumt.

Mycket framgång är relaterad till att vara inaktiv. De flesta investerare kan inte undvika frestelsen att hela tiden köpa och sälja aktier.

Om ett bolag går bra kommer alltid aktiekursen förr eller senare följa efter.

Aktier är enkelt. Allt man behöver göra är att köpa bra företag som har ett lägre pris än deras verkliga värde och som har en ledning med stor integritet och kompetens. Sedan är det bara att behålla aktierna för all framtid.

Om ni är nybörjare på Warren Buffet är boken helt klart en mycket bra introduktion. Och det är också lite av Börjessons syfte med boken, att få fler att bli intresserade av Warren Buffets principer. Ni som redan har läst en hel del behöver inte springa iväg för att få tag i boken, även om jag tycker att det var väl värt tiden och pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar