torsdag 31 december 2009

How Buffet does it, 9-12

Man kan aldrig få för mycket av Buffet. Men ibland när man läser om hans strategier så känns det som att han är en sorts övermänniska. Hans tålamod vet jag inte om jag klarar av. Undrar hur många som gör det? Men till saken – här kommer råd nummer 9 till 13 från boken How Buffet does it av James Pardoe.

9. Var inaktiv, inte hyperaktiv

Att inte göra någonting kan vara ett tecken på investeringsbriljans! Buffet anser att inaktivitet är en hörnsten i hans investeringfilosofi. Det är en myt att man måste köpa och sälja ofta på börsen för att bli rik. Inget drag är det bästa draget om du redan har rätt aktie. Buffet har inte rört flera aktieposter på många år; Washington Post t.ex. rördes senast 1973 och Coca-Cola rördes senast 1994.

Buffet liknar spekulerare vid ett bi som flyger hit och dit från blomma till blomma. Det är bättre, anser han, att hitta rätt blomma och sätta sig där, och stanna där. De allra flesta investerare är mycket otåliga och det är, anser Buffet, ett mycket riskabelt beteende. En annan nackdel med att köpa och sälja ofta är att vinsten riskeras att äta upp av skatten. Man kan också likna beteendet av att ofta köpa och sälja som att åka till Las Vegas; det är alltid huset som vinner.

Att vara inaktiv betyder också att inte köpa alls om det inte dyker upp något bra företag att investera i. Buffet har sagt att han inte gjorde någon investering under 11 år av de 60 åren han har varit verksam. Alltså, ungefär vart femte år undviker han att köpa något överhuvudtaget.
Buffets råd är att vara en ”decades trader” och inte en daytrader och när det finns tvivel, köp ingenting!

10. Undvik att dagligen kontrollera aktiepriserna

Warren Buffet tittar inte på börssidorna för att kolla aktiepriserna. Inte på dagsbasis. Men knappt ens varje månad. Han oroar sig inte över de kortsiktiga upp- och nedgångarna. Han känner sig trygg i sina investeringar. Den enda gången han gör något undantag är om kursen går ner så mycket att han kan köpa ännu mer av sina investeringar till ett bra pris.

Buffet tror att om man är beroende av att kolla siffrorna hela tiden riskerar man att köpa och sälja för ofta. Däremot bör man hålla koll på företagens verksamhet och ledarskap, företagens cash flow och framtidsutsikter. Benjamin Graham har sagt ”In the short run, the market is a voting machine, but in the long run, it is a weighing machine.”

11. Börsnedgångar är köpläge!

De allra flesta som har investerat i aktier mår dåligt när börserna går ner. Tyvärr blir många rädda och säljer för att de ska ”cut their losses”. Ofta blir sådana försäljningar mycket dåliga. Buffet älskar när aktiepriserna sjunker eftersom då är det ”rea” med bra köpläge. Sluga investerare ska alltså lära sig att vara trygga och lugna när börsen går upp och ner. Men så fungerar börsen: dåliga saker händer och börsen faller, bra saker händer och börsen stiger.

De flesta av Buffets bästa investeringar gjordes antingen under bear markets när alla aktier hade gått ner eller också när bra företag hade tillfälliga, men överkomliga, svårigheter som hade pressat ner aktiepriset.

Buffet letar ständigt efter bra företag som har tillfälliga kriser när man kan fynda. (Däremot ska man akta sig för företag vars aktie går ner därför att företagets fundamenta har blivit dåligt eller att ledarskapets kvalitet har sjunkit.) Några av de fynd Buffet har gjort är bl.a. att köpa Geico-aktier när de stod i $2 istället för $61 och Wells Fargo.

12. Slå inte på varje boll

Buffet anser att det räcker att göra ett bra investerarbeslut varje år. Det bästa är att vara tålmodig och vänta på den bästa bollen att slå på. Buffet erkänner att han har gjort misstag under sina år och de misstag han retar sig mest på är dåliga inköp. De gånger han har missat en bra köp förlåter han sig själv mycket lättare eftersom han ju anser att man inte ska köpa för ofta.

Buffet ger rådet att man ska tänka att man bara ska göra 20 investeringar i sitt liv. Och de gångerna ska man göra grovjobbet och läsa mycket och tänka länge. Och han lever som han lär, det finns flera exempel på att han har följt ett företag i många år innan han till slut har köpt några aktier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar