tisdag 8 december 2009

Jim Rogers och George Soros

Jim Rogers och George Soros samarbetade under tio år och hade en fond tillsammans; Quantumfonden. Den gick upp 4 000 % under 1970-talet. Sedan har de gått åt var sitt håll. Men de har båda slagit index med råge under 30 år.

Jim Rogers vill gärna vara på plats för att se vad han ska investera i. Ett märkligt exempel på det är att han under en jordenruntresa på motorcykel blev så imponerad av Botswana att han investerade i alla bolag på Botswanabörsen. Denna investering var lyckosam. Han är också helt övertygad om att det är råvaror man ska investera i p.g.a. Kinas gigantiska tillväxt. Jim Rogers är en utpräglad värdeinvesterare och köper bara det som är verkar vara riktigt billigt; ”Framgångsrika investerare letar efter möjligheter att köpa värde billigt och sedan sitta på det under lång tid.” Han lär också ha sagt att aktiemarknaden styrs alltför mycket av hopp, girighet, rädsla och panik och att han inte känner någon som har blivit rik på teknisk analys.
George Soros är än mer ”komplex”. Han är lite av en filosof och är mycket influerad av Karl Poppers filosofi om att inget går att förutse. Hans första prioritet är att alltid behålla kapitalet och undvika förluster. Andra prioritet är att tjäna pengar. Det gäller att maximera vinsten när man har gjort en bra placering och snabbt ta förlusten om man har gjort en dålig placering. Precis som Warren Buffet diversifierar han inte heller. Hittar han något bra köper han mycket. Andra egenskaper han har gemensamt med Buffet är att han inte bryr sig om vad andra tycker och läser inte andras analyser. Hans viktigaste ord är tålamod, hittar han inget av intresse väntar han.

George Soros är också valutaspekulerare och han är kanske mest känd för att han tjänade en miljard USD på en dag och för att han knäckte Bank of England. Han tar ofta stora kortsiktiga positioner på valutamarknaden.

Dessa två investerare respekterar jag inte lika mycket som t.ex. Buffet, Lynch och Fisher. Även om de verkar vara fascinerande på ett sätt får jag inte samma ”trygga” magkänsla av det jag har läst om dem. Jag tycker heller inte om nollsummespekulerare; alltså att Soros tjänar massor av pengar på att andra förlorar på valutaspekulation. Å andra sidan skänker Soros mycket pengar i välgörenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar