söndag 27 december 2009

How Buffet does it, 1-4

I James Pardoes bok ”How Buffet does it” finns 24 råd från Warren Buffet om hur man ska lyckas med sina investeringar. Här kommer de fyra första.

1. Välj enkelhet före komplexitet.

Buffet säger att man inte ska försöka utveckla komplicerade svar på komplicerade frågor. Gör istället det som är enkelt och självklart. Han investerar bara i enkla, solida och uthålliga företag som har en enkel förklaring på sin framgång. Köp aldrig företag som du inte förstår. Alla investeringar som involverar något komplicerat ska undvikas. Därför ska man som huvudregel också undvika aktiemäklare och rådgivare.

Buffet menar att man inte måste ha finansiell bakgrund eller kunskap för att lyckas med aktier. Det räcker att man har sunt förnuft och tålamod. Ibland kan istället komplicerade modeller och system istället arbeta emot oss. Glöm sofistikerade dataprogram som analyserar aktier. Buffets råd är att köpa aktier i mycket bra företag som drivs av kompetenta och ärliga människor, och sedan håller vi fast i aktierna och väntar att marknaden upptäcker att företaget är bra.

2. Ta dina egna investeringsbeslut.

Buffet har sagt att s.k. experter på aktiemarknaden inte bidrar med något värde överhuvudtaget (”these so-called experts bring nothing to the party”). Man ska alltid fråga sig vad rådgivarna tjänar på sina råd. Rådgivarnas lön baseras ofta på hur många köp-och-sälj ordrar som de får. Därför är det värdelöst att lyssna på dom eftersom det är långa och tålamodskrävande investeringar som lyckas bäst. I allt (t.ex. medicin och juridik), utom money management, gäller det att man ska rådfråga experter.

Buffets råd är därför att man ska lära sig lite om redovisning och hur man tolkar årsredovisningar. Och när du läser eller hör experter ska du vara skeptisk till deras råd.

3. Behåll rätt temperament.

Buffet säger att man ska låta de andra överreagera. Håll huvudet kallt, både när börsen går bra och dåligt, när de andra inte gör det. Det är svårt att se sina aktier gå ner i värde, men tänk då på de fundamentala värdena. Den visa investeraren behåller sitt lugn även när man är mitt uppe i negativa händelser. När priset går ner ska man tänka ”REA” på aktierna och köpa fler.

Buffet har sagt att om man inte klarar av att portföljen går ner 50 % så ska man inte köpa aktier överhuvudtaget. Buffet har med sitt eget liv visat att man måste ha förtroendet att hålla fast vid sina aktier trots att de andra inte gör det. Han menar att det i stort sett aldrig lönar sig att sälja ett bra företag pga rädsla. Istället ska man tänka att det nu finns några som vill göra något dumt och vill sälja ett bra företag för ett lågt pris. Det finns undersökningar som visar att ju fler sälj och köp någon gör desto mer pengar förlorar man.

För oss vanliga människor är följande citat underbart! ”To succeed in the market you need only ordinary intelligence. But in addition, you need the kind of temperament that can help you ride out the storms and stick to your long-term plans. If you can stay cool while those around you are panicking, you can prevail.”

4. Ha tålamod.

Tänk 10 år och inte 10 minuter! Buffet är ”decades trader” istället för ”day trader”. Om vi inte är beredda att behålla aktien i tio år ska vi inte ens tänka oss att köpa aktien. Buffets filosofi är get-rich-slow med tålamod och ett långsiktigt tänk. Han säger att börsen är platsen där pengar flyttar från otåliga till tålmodiga.

Buffet har själv i yngre år gjort misstagen att sälja aktierna för fort. Något han sedan har ångrat när aktiens pris sedan stigit ytterligare. Han har därför sagt att det är buy and hold som gäller. Buffets kompanjon, Charlie Munger, har sagt med med större ”finess”(?): ”Investing is where you find a few great companies and then sit on your ass.” Tålamod det avgörande! För att tänka rätt har Buffet följande mentala bild framför sig: När du tänker köpa en aktie ska du tänka att du inte kan sälja förrän om åtminstone fem år.

Benjamin Graham har sagt följande om tålamod: ”We have seen much more money made and kept by ‘ordinary people’ who were temperamentally well suited for the investment process than by those who lacked this quality, even though they had an extensive knowledge of finance, accounting, and stock market lore.”

En intressant berättelse för Buffets eget liv är när han investerade i Washington Post 1973. Precis efter hans inköp gick aktiens pris ner 50 % och var på den nivån i två år. Men Buffet höll huvudet kallt, fick inte panik och sålde inga aktier. Idag får han lika stora utdelningar varje år som hans ursprungliga investering kostade 1973.

När man investerar på aktiemarknaden ska man vara beredd på upp- och nedgångar. Men tänk inte för mycket på aktiens pris och tänk mer på företagets fundamenta och ”sit on your ass” med tålamod.

Under 2010 ska jag verkligen ta till mig Buffets råd. Men det är inte lätt att ha tålamod, det är lite mer spännande och roligt att köpa och sälja ganska ofta och kanske göra något ”klipp”. Men på lång sikt lönar det sig helt säkert att följa Buffets långsiktiga råd. Jag hoppas att jag lyckas genom att läsa om Buffet i boken. (Råd 5 och framåt kommer inom sinom tid.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar