”The Richest Man in Babylon” av George S. Clason (från 1926) handlar om principen om att alltid betala sig själv först. Det betyder att så fort lönen kommer, lägg undan t.ex. 10 % av inkomsten på ett sparkonto, en aktiedepå eller en kapitalförsäkring etc. (Det ska gärna vara lite svårt att få ut pengarna igen från kontot.)
Det är svårt att utveckla vanan att spara t.ex. 10 % på all inkomst, det krävs en enorm viljestyrka. Om man inte kan spara 10 %, börja med 1 %, eller 2 % av all inkomst och försök hela tiden att öka siffran. Det viktiga är att man lägger undan summan direkt när man får lönen. Lev på de resterande pengarna. Man behöver ofta börja med att ifrågasätta alla utgifter. Behöver man verkligen allt man köper varje månad? En idé är att skjuta upp alla stora inköp och alla inköp som inte är akuta (på riktigt!) en vecka eller en månad. Ju längre man väntar desto bättre pris blir det ofta. Ibland försvinner t.o.m. ”behovet” man hade och man inser att det var bara en spontan önskan. När man har lärt sig att leva på det som är kvar ökar man siffran ytterligare tills man har kommit upp till åtminstone 10 %. Sedan kan man gå vidare till 20 % eller kanske 30 % av sin inkomst.
När man har lyckats spara ett tag på detta sätt märker man att sparkontot växer. Vid det tillfället kommer man att bli allt mer försiktig med sina utgifter. Det blir roligt att spara. Det blir faktiskt mycket roligare att spara än att köpa spontana grejer.
Vem som helst, även de som har låg lön, kan vara mångmiljonärer vid 60 års ålder om man lyckas spara 1000 kr varje månad och investera pengarna. Sparar man mer än 1000 kr i månaden, t.ex. att man har som mål att spara 10 % av all inkomst så kan det gå på 10-15 år.
Det som är så fascinerande är att så fort som vanan har blivit automatisk är det bara tiden som fattas för att den ekonomiska framgången ska förverkligas.
Orsaken till varför många inte har en bra sparad summa på sina konton är för att de ägnar sig åt impulsköp. De ser något de vill ha och de köper det. Själv har jag också gjort det, särskilt böcker, filmer, musik och kläder. Man köper på känsla utan att tänka. Och man tänker att det ändå inte är en stor summa, det spelar ingen roll. Men den sammanlagda summan blir ändå stor. Parkinsons lag säger att utgifterna ökar i takt med inkomsterna. Det spelar ingen roll hur mycket man tjänar, man tenderar ändå att göra av med allt. Och effekten blir att man aldrig kan spara något. Här passar ett ganska brutalt citat in:
”En del av allt det du tjänar är för dig själv och om du inte är en person som kan spara pengar, så finns inte de frön inom dig som leder till framgång.” W. Clement Stone
Vill man läsa mer om detta så läs gärna Brian Tracys ”Ekonomiskt Oberoende” där jag har tagit många av idéerna men läs särskilt ”The Richest Man in Babylon” av George S. Clason (från 1926) som är en helt fantastisk bok.
måndag 9 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar