Nu är det dags att åter igen ta tag i Peter Lynch ”serien”!
Peter Lynch är skeptiskt till de fondförvaltare som sitter dagarna i ända och tittar på aktiekurvor. Han anser att nyckeln till en framgångsrik investering är att inrikta sig på företagen och inte aktiernas rörelser. Hans tips till alla som investerar är istället att anteckna tankar och fakta om företagen man läser eller hör om; aktiekursen vid tillfället och en sammanfattning. När man köper och säljer aktier ska man anteckna orsakerna till varför beslutet togs. Annars kan man lätt glömma bort varför man tog vissa beslut. (För min egen del anser jag att denna blogg är mitt sätt att göra anteckningar i Lynchs anda.)
Vidare är en framgångshemlighet att Peter Lynch läste minst 700 årsredovisningar varje år. När Peter Lynch hade sina investeringsmöten med kollegorna brukade de ha som regel att inom tre minuter skulle man ha förklarat varför man ska köpa en viss aktie. Det ska vara enkelt att förstå och det ska gå fort.
Peter Lynch kan inte förstå varför investerare säljer sina bästa investeringar i rädsla för ekonomiska kriser eller krascher eftersom historien visar att den totala katastrofen sannolikt inte kommer. Han skriver att om den totala katastrofen kommer är pengar på banken troligen inte mer värt än aktier. Ett av de företag som Peter Lynch köpte mycket av var Chrysler som var inne i en jättekris och var oerhört förtalat. Ingen ville äga Chrysler. Och då gick Lynch in och köpte så mycket han kunde, han köpte det andra inte ville ha. Man ska uppfatta börskriser som möjligheter att köpa fler aktier till låga priser. Han påstår t.o.m. att det är på detta sätt stora förmögenheter skapas. Peter Lynch fann ofta de höga kurserna nedslående, han ville hellre ha ”fina” nedgångar då man kunde fynda billiga aktier. (Den enda gången Lynch anser att man borde strunta i aktier och istället köpa obligationer är om räntan på statsobligationerna överstiger utdelningarna med minst 6 %, Peters princip nr 8.)
Peter Lynch brukade också tänka att hans fondportfölj var indelat i två delar. Ena delen var små tillväxtföretag och den andra var ”konservativa” aktier. Tanken var att sälja de konservativa aktierna när marknaden går ner och köpa mer tillväxtföretag för pengarna. När marknaden gick upp igen såldes tillväxtvinnarna och han ökade innehavet av de konservativa aktierna igen.
Peter Lynch har fått kritik för att han hade för många aktier (under en period fler än 1400 olika aktier) i sin Magellanfond. Han anser inte att det var ett problem. Han menade att han kunde ”flyga under Wall Street-radarn” genom att köpa små och relativt okända företag. Och hans fond gick bra medan index gick åt andra hållet. Här kommer vi till Peters princip nr 9 - ”Alla vanliga aktier är inte så vanliga”. Det gällde att hitta många småföretag och sedan se hur det gick för dom. Magellans allra flesta aktier tillhörde just ”se hur det går”-aktier. Han ansåg att det var lättare att följa dom om han ägde några. Han brydde sig inte heller om att många av dessa små aktier hade låg likviditet och sällan omsattes. Han tycker tvärtom att det är fel att tänka på likviditeten eftersom man då kan missa massor av bra företag.
För oss svenskar kan vi med glädje konstatera att Peter Lynch storsatsade på Volvo. Han säger att det var Volvo, Ford och Chrysler som gjorde Magellan så framgångsrik. Under vissa perioder var Volvo t.o.m. hans största post. Han gillade också Electrolux som han köpte mycket av.
Peters tionde princip lyder: ”Se inte i backspegeln när du kör på Autobahn”. Jag har inte riktigt förstått vad han menade (även om jag förstår att man framförallt ska titta framåt när man kör på Autobahn). Om någon läsare har förstått får denne gärna upplysa mig!
torsdag 12 augusti 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Först för att svara på frågan angående min mans blogg så har han tyvärr lagt ner den då han anser att han inte har något intressant att skriva om.
SvaraRaderaNu till Peter Lynch. Jag kan förstå vad han menar med att man inte skall kolla backspegeln. Vi tex började köpa fonder hösten 07 och gick över till aktier våren 08 vilket var en av dom sämre tiderna att börja spara pengar i fonder/aktier. Vi hade en fond som gått plus 400% dom senaste 2 åren och som kraschade totalt och gick ner med 80% på bara några veckor. Om vi då sagt att det är ingen idé att köpa aktier för dom går ju bara minus i alla fall så hade vi visserligen haft sparade pengar idag också, men inte alls lika mycket.
Alltså man kan göra dåliga aktieköp, men det finns ingen mening med att vara sur eller tänka för mycket på de dåliga köpen man gjort utan man måste blicka framåt och försöka hitta de bra köpen som man kan göra i framtiden.
Att köpa när hela börsen går ner är ju inte så dåligt som många verkar tro. Visst aktien kanske inte går plus idag eller imorgon eller ens om 1år, men i vårt fall är det ett långsiktigt sparande och om aktien kanske skall vara i vår ägo i 25-30år så spelar det ju ingen roll om den går minus idag för över tiden kommer den med stor sannolikhet att gå plus i alla fall. Och gör den inte det så får man väl sälja den och kvitta förlusten mot något annat som gått plus.:)
Fru S - Jo, jag håller med om att man ska ha is i magen och inte paniksälja. Långsiktighet... Aktiestinsen är förebilden!
SvaraRadera