I ”Vägen till ekonomisk frihet” skriver Bodo Schäfer bl.a. om att spara i aktier. Han har tio regler för aktiesparande som jag tänkte skriva och diskutera något. När jag läste boken för första gången för tre år sedan var jag mycket fascinerad av den. Jag gillar fortfarande bokens innehåll och kan rekommendera den även om jag nu kan se vissa brister, den kan vara lite ”förenklad” i vissa sammanhang. Vi får se vad ni läsare tycker om de tio reglerna om aktier.
Innan han går in på de tio reglerna ställer han några frågor: Har du tiden och intresset för aktier? Har du tillräckligt med pengar för att sprida kapitalet och ändå ha en buffert till oförutsedda händelser? Har du tillräckligt starka nerver? Om man inte kan svara ”Ja!” på dessa frågor ska man hålla sig undan börsen, anser han. Man måste ha disciplin och man måste tycka att det är intressant och roligt. Annars går det inte bra.
Regel 1. Efter varje kursfall kommer en kursuppgång!
På börsen växlar goda och dåliga tider. Det är viktigt att man inte säljer sina aktier när kursen är i botten. Om man bara väntar går kurserna upp efter ett tag. Det gäller alltså att ha mycket disciplin och tålamod.
Regel 2. Satsa pengarna i minst två år.
Man ska inte köpa aktier om man inte kan låta de vara under minst två år. Behöver man pengarna inom två år, låt bli börsen. Detta beror bl.a. på att om kurserna går ner och du måste ha kontanter så tvingas du sälja med förluster.
Regel 3. Köp minst fem olika aktier, men inte mer än tio.
Man bör sprida riskerna på minst fem aktier. Det är alldeles för riskabelt att köpa endast en aktie. Men köp inte fler än tio eftersom det blir svårt att ha koll på alla då. Detta råd ligger i linje med Warren Buffetts tankar med max 10 papper.
Regel 4. Man har inte gjort någon vinst eller förlust förrän man har sålt aktien.
Man ska inte sälja sin aktie när börskursen rasar. Och när kursen har stigit och har nått sin förväntade aktiekurs ska man sälja av en del. För att kunna komma ihåg vilken kurs man hoppas kunna nå med sin aktie bör man anteckna varför man har köpt en aktie och vilket kursmålet är. (Detta påminner mig om Kristoffer Stensrud som redovisar vilket kursmålet är och när målet är uppnått säljer innehavet. Men han varken köper eller säljer i ett enda svep dock, han låter det ofta ta några månader.)
För att ”aldrig sälja en aktie med förlust” föreslår Bodo Schäfer att man använder ”Den gyllene vägen”. Den innebär att man använder 50 % av sitt kapital och köper mellan 5-10 aktier från olika länder och branscher och bara satsar på det ledande företaget i varje bransch. Men man väntar på en kris och köper endast när aktiekursen har gått ner 30 % från sina högst noterade kurser. Sjunker kursen ytterligare 30 % köper man på sig mer efter sex månader (inte innan). Om det går ned ytterligare 30 % köper man efter sex månader igen. Sedan gäller det att vänta på börsuppgången. På detta sätt, menar han, kommer man att alltid sälja sina aktier med vinst. (En viktig del i denna strategi är att man köper de bästa företagen, annars är strategin alldeles för riskabel.)
Regel 5. Vinsterna kommer från kursuppgångar och utdelningar.
För att få en bra utdelning så bör man investera i stora bolag, med bra reserver som går med vinst. För att däremot få stora kursuppgångar ska man satsa på unga företag som ingen känner till som sedan blir stora. Detta påminner om Peter Lynchs taktik, han hade många småföretag i sin fond. Warren Buffett däremot vill inte satsa på små och unga företag.
Regel 6. Se kraschernas fördelar, ”aktie-rea”.
Denna regel tillhör ”Den gyllene vägen”-strategin som vi läste om i regel 4. Köp aktier när det är kris. Det är ofta jobbigt, men det lönar sig! Enligt regel 1 kommer det alltid en kursuppgång och därför ska man köpa i dippar. Man måste därför se till att man aldrig investerar hela sitt tillgängliga belopp, utan att man behåller en del kontanter (cash is king) för att kunna köpa mer om kursen dippar ännu mer.
Regel 7. Lyssna inte på alla andra.
”Den som gör vad alla andra gör, får också det som alla andra får.” Köp inte när alla andra köper. Sälj inte när alla andra säljer. Detta känner vi också igen från Warren Buffett som säger, var girig när andra är rädda och var rädd när alla är giriga.
Regel 8. Skaffa information och ta rationella beslut.
Strunta i intuitionen och känslorna. Använd bara det sunda förnuftet.
Regel 9. Låna aldrig för att investera i aktier.
Många personliga tragedier har inträffat efter att man har lånat för att investera på börsen.
Regel 10. Aktier är den bästa sparformen!
Aktier är bättre än någon annan sparform. Det har alltid varit så och kommer att fortsätta så. Inflationen skadar bankmedlen, men hjälper aktievärdet att stiga. När allt blir dyrare stiger även värdet på aktierna. Om man vill bli ekonomiskt oberoende måste man investera i aktier (eller eventuellt i fonder om man inte orkar investera i aktier själv).
Jag tycker att hans regler har en del intressanta tankar, även om det blir något förenklat. Men boken hjälpte mig att bli intresserade av aktier, och i år har jag har läst mer och mitt intresse växt mycket. Det är mycket intressant att jämföra olika författare och skribenter (bl.a. bloggare) med varandra.
tisdag 19 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Intressant läsning! Tack=)
SvaraRaderaVet du varför han vill att man ska vänta 6 månader med att köpa till aktier, även om priset fallit under 30% innan dess?
SvaraRaderaVet du varför han vill att man ska vänta 6 månader med att köpa till aktier, även om priset fallit under 30% innan dess?
SvaraRadera